Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Gabriela-Gabriel
 

   Prenume frecvent in onomastica noastra actuala, Gabriel (fem. Gabriela pare a fi chiar mai des folosit decit masculinul), reproduce un vechi nume propriu ebr. Gabriel. incadrat in seria numelor teoforice frazeologice (finalul -el reprezinta numele divinitatii, Elohim ca si in —> Daniel; Natanael; Bafael; Samuel etc), Gabriel a fost apropiat, intr-o interpretare mai veche, de ebr. gheber „barbat" (in Septuaginta si Vulgata, in Cartea lui David, apare expresia „barbatul Gabriel" — in traducere rom. „omul Gavril"). in realitate, prima parte a numelui reprezinta radicalul verbului gabar „a fi puternic", Gabriel fiind o propozitie construita cu perfectul verbului amintit, „Dumnezeu a fost puternic". O constructie perfect identica, dar cu cele doua elemente inversate este numele asirian Ilugabri (ilu corespondentul ebr. el, ugariticului 7 si arabului ilah). Folosit ca nume personal inca de la inceputurile crestinismului si devenit calendaristic (alaturi de personajul biblic, in calendare mai sint si alti sfinti martiri cu acest nume), prin intermediar grecesc si latinesc (gr. 'Gabriel, pronuntat mai tirziu Gavriil si in cele din urma Gavril, lat. Gabriel, gen. Gabrielis), numele se raspindeste in intreaga Europa. Prin limbile slave vecine (in ucr. numele este atestat din 1441 si devine frecvent in sec. 16, iar in sirba Gavriila apare din anul 1342), forma greceasca patrunde si in onomastica romaneasca. in documentele tarii Romanesti Gavril apare inca din anul 1388 (un egumen al manastirii Cozia); in Moldova, documentele din timpul lui Stefan cel Mare atesta forma Gavril purtata de patru persoane. Create pe teren romanesc sau imprumutate, derivatele si hipocoristicele folosite de romani indica larga raspindire si frecventa ridicata a lui Gabriel. Iata doar o parte dintre acestea, multe cunoscute si ca nume de familie: Gavrila, Gavrilas, Gavrilita, Gavrilicior, Gavrilcea, Gavru(l), Gavrea, Gavrin, Gavrincea, Gavris, Gavrita, Gavrut; Havril, Havris, Gabru, Gabar, Gabur, Gabre(a), Gatu. Un hipocoristic contemporan frecvent atit pentru masculin cit si pentru feminin este Gabi. # Engl. Gabriel, fr. Gabriel, fem. Gabrielle si Gabriele, germ. Gabriel, Gabriele, it. Gabriele si Gabrielo, fem. Gabriella, sp. Gabriel, rus. Gavriil, Gavrilo, Gavrila, bg. Gavril, Gavrila, magh. Gabor, Gabriel, Gabriella. O Pictorul englez Dante Gabriel Rosetti, scriitorul italian Gabriele D'Annunzio, compozitorul francez Gabriel Faure si romanul Gavriil Muzicescu.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Galina : Prenumele feminin Galina este legat de influenta culta moderna a onomasticii ruse. Desi numele este calendaristic si apare intr-un document moldovenesc din sec ... :

          Garofita : Prenume feminin la moda in onomastica noastra contemporana (ca si celelalte prenume formate de la nume de flori), Garofita este o forma diminutivala a subst. garoafa ...