Home            Semnificatia numelui           Generalitati          Nume de baieti   
        Nume de fete                    Istoria numelor            Alegerea numelui 


Semnificatia numelui Marius
 

   Raspindit aproape in toata Europa si cu deosebire frecvent in Italia, Franta, Spania, Portugalia, Marius reproduce un vechi si cunoscut nume gentilic roman Marius, devenit celebru in epoca republicana datorita lui Caius Marius, vestit om de stat si comandant militar. Marius si fem. Maria, numele gintii, sint prelatine (insusi C. Marius era de origine vol-sca) si apartin unui fond onomastic italic care a influentat profund intregul sistem de denominatie personala al romanilor. incercind sa lamureasca originea si semnificatia lui Marius, specialistii propun o probabila apropiere de cuvintul etrusc maru, numele unei functii, dar care initial ar fi insemnat „om" (se poate merge chiar mai departe — bineinteles, cu obisnuitul indice de probabilitate implicat in orice etimologie la acest nivel — pina la radicalul indo-european *mer mor- (mar-) „barbat tinar sau femeie tinara", intilnit si in lat. maritus „casatorit, sot", maritare „a se casatori" — de aici fr. mari si marier, rom. a se marita etc.). Cind, mai tirziu, din Orient a venit biblicul-> Maria, cele doua nume care nu au nici o legatura unul cu altul au putut fi usor confundate, situatie existenta si astazi in Italia, unde Mario este in mod curent considerat corespondentul lui -> Maria. Desi numele a fost purtat si de catre primii crestini, favoarea de care se bucura Marius astazi nu poate fi explicata prin influenta bisericii. Marius a fost reluat direct din istoria romana in epoca Renasterii, odata cu alte nume clasice ilustre si a devenit deosebit de frecvent in perioada revolutiilor democratice burgheze (in Franta, de ex., Marius este considerat ca nume tipic pentru provensali, care il folosesc in amintirea cuceritorului sudului Galiei). Ceva mai vechi decit acesta, dar nu mai frecvent este Marian, continuatorul cognomenului Marianus, fem. Mariana, derivat din Marius. Devenit independent si popularizat de biserica prin cultul unor sfinti, Marian apare la noi in sec. 17 si este mai frecvent in Transilvania, probabil sub influenta latino-catolica. in epoca noastra, Marian este considerat corespondentul fem. Mariana, cu care in realitate nu are nici o legatura (la noi Mariana nu corespunde cognomenului amintit mai sus ci face parte din familia lui -» Maria, daca nu cumva la origine este vorba chiar de unul si acelasi nume); nici ipoteza care il considera pe Marian un derivat de la Maria, iar Mariana, un compus din —> Maria si -> Ana nu este corecta. Dar cum toate numele intrate in sfera de influenta a biblicului Maria au sfirsit prin a fi populare si frecvente, Marin, Marina, Marius si Marian nu au avut decit de cistigat. # Fr. Marius, Marien, germ. Marius, Marian, it., sp. Mario, Mariano, magh. Mariusz, Marian, bg., rus. Marian etc. O Caius Marius, c. 156—87, partizan al popularilor si adversar al lui Sylla, autorul unei reforme militare de mare importanta pentru republica, ramine in istorie si ca invingator al lui Iugurtha, al cimbrilor si teutonilor si cuceritor al sudului Galiei.

   !


 


 

Puteti cauta si alte nume si semnificatia lor :

        Marta : Prenume feminin astazi la moda, Marta corespunde numelui arameean Marta, purtat de sora lui Lazar si a Mariei din Betania. Gorespunzind subst. fem. marta (mase. ... :

          Martin : tlartin, mai putin folosit astazi la noi, este considerat de foarte multa lume ia un derivat de la numele lunii martie (la fel sint „interpretate" si Iunian; Iulia ...